Kdybych měla mluvit za sebe, tak řeknu, že v začátcích, co jsem se začala tak nějak o HP zajímat víc jsem nechápala, proč jsou studenti rozděleni do čtyř kolejí. Moc se mi to nelíbilo, protože jsem měla pocit, že tím víc pak mezi sebou studenti soutěží a vznikají pak takové ty předsudky a tak dále.

Každopádně s tebou Arsenku souhlasím, nebylo to sice zase tak dávno, kdy jsem se taky řadila k těm, kdo Mrzimor nemusel (a to ani v době mé první registrace tady na ffku), ale jak jsem tady delší dobu, a sleduju dění ve hře, tak už jsem svůj názor na Mrzimor musela změnit. Rozhodně je to dobrá kolej, a určitě to v ní není jen o sušenkách a tak.
Já si myslím, že ty názory, že do Mrzimoru patří pouze ti, kdo se jinam nehodí způsobilo i to, že se o něm zase "tak moc neví", že ta kolej celkově není zase tak moc v pozornosti, jako třeba Nebelvír se Zmijozelem. Dokonce ani v ff povídkách jsem nikde nenarazila na nějakou, kde by se o něm psalo nějak víc do hloubky. I v knihy se přece zabývají většinou jen těma dvěma kolejemi, a pak se není zase tak čemu divit, že Mrzimor pak zůstává docela dost pozadu. Přitom souhlasím s tím, co si psala o těch důležitých vlastnostech, že v normálním reálném životě jsou celkem důležitý. A rozhodně si nemyslím, že by mrzimorský student musel být úplně obyčejný a prostý, jak si někteří myslí (ano, i já jsem si to myslela

).
Jenže tento problém se týká i dalších kolejí, někdo třeba nemusí Zmijozel, protože ho vidí jako kolej, kde je plno sarkastických a zlých lidí a tak dále. To stejné Nebelvír, taky ho mnozí nemusí, protože je tam prý nejvíc studentů, kteří touží po tom, aby byli hrdinové. A tak bych mohla pokračovat dál a dál

A asi i kvůli tady tomu škatulkování a házení všech do jednoho pytle jsem si říkala, že s tím rozdělováním do kolejí nesouhlasím. Dejme si třeba příklad nebelvírského studenta, který má všechny ty potřebné vlastnosti, co charakterizují jeho kolej, a pak je jeho spolužák, který je ale o trochu divočejší a řekněme, že se projevuje trochu víc živě. Ten druhý student něco provede, a pak je pochopitelně celá kolej brána, jako ta, v níž jsou samí chuligáni. Přitom já jako pisatelka jsem toho názoru, že u každého toho jednotlivce jak bych to řekla... no prostě jakože se ty vlastnosti, kvůli kterým byl teda vybrán do té koleje, projevují jinak. A přitom jako kdyby občas zapomínali na to, že každá ta postava má nejrůznější stránky svého charakteru a povahy a není to jenom o tom, že je odvážný. Chci tím vlastně říct, že "to" kvůli čemu se ten student dostal do té koleje, ta vlastnost nebo podle čeho se teda moudrý klobouk rozhoduje je u něj jenom trochu v popředí za těmi dalšími. Prostě si myslím, že je blbost říct, že do Mrzimoru chodí ti, co se jinam nehodí, protože každá ta postava má v sobě kus ze čtyř kolejí (takže je nakonec úplně jedno, kde skončí). Proč by se jinak stávalo, že se klobouk občas zadrhne a musí nad svým konečným výsledkem přemýšlet? Nebo když se rozhoduje mezi dvěma kolejemi?

Nakonec když to řeknu s nadsázkou, je to jenom o tom, že si zakladatelé vážili právě těch vlastností, kvůli kterým se pak studenti dostávají do kolejí. A jak jsem kdesi četla, jak řekla Helga svůj názor ve smyslu toho, že se jí tohle zrovna moc nelíbí, a že v její koleji najde každý své místo. (Sice nevím co je na tom pravdy, a tuším že to byla jen smyšlená povídka stejně s tím souhlasím)

Fůj, to jsem se fakt nechutně rozepsala. No jsou to celkem čerstvý myšlenky a tak, takže se omlouvám za celkem chaotický přednes.